Fråga.se är en mötesplats där deltagarna kan ställa och besvara frågor på ett brett spektrum av olika ämnen. Som en mötesplats har vi en uppsättning principer och regler som måste följas av alla medlemmar. Din användning av Fråga.se omfattas av riktlinjer för mötesplatsen, samt Fråga.se användarvillkor och personuppgiftspolicy.

Brott mot Fråga.se riktlinjer kan leda till uppsägning av ditt medlemskonto utan förvarning.

Av säkerhetsskäl tillåts inte barn under 13 år att ställa eller besvara frågor på Fråga.se.

Bra

Fråga.se som mötesplats är beroende av att varje medlem strävar efter att hålla Fråga.se till en trygg, rolig och positiv plats för alla. Alla på Fråga.se kan och göra skillnad genom att rapportera missbruk av mötesplatsen.

 • Dela med dig av vad din kunskap

 • Var artig

  Fråga.se består av en blandad grupp av människor med olika åsikter. Det är upp till var och en av oss att vara artiga och behandla varandra med respekt.

 • Var en god medborgare

  Om du ser bra innehåll, ge det tummen upp. Om du ser missbruk, rapportera det. Innan du skriver något, fråga dig själv om ditt bidrag ökar styrkan och trovärdigheten av Fråga.se. Du gör skillnad med dina beslut om hur du vill forma Fråga.se

 • Citera dina källor

  Vi uppmuntrar våra medlemmarna att använda online-resurser för att besvara frågor. Men var säker på att citera dina källor och ge beröm där det förtjänas.

 • Ställ tydliga frågor

  Håll dina frågor kortfattade och beskrivande, kontrollera din stavning och grammatik. Det hjälper människor att hitta dina frågor, och du kommer också få bättre svar.

 • Kategorisera korrekt

  Kategorisera din fråga i lämplig kategori. Du kommer att få bättre och mer relevanta svar.

Dåligt

Din användning av Fråga.se omfattas av Fråga.se riktlinjer och Fråga.se användarvillkor.

Medlemmar som bryter mot mötesplatsens riktlinjerna är i riskzonen för översyn och eventuell uppsägning av deras Fråga.se konton, utan förvarning.

 • Användning av vulgärt, hatiskt, sexuellt, olagligt eller på annat sätt stötande information.

  Fråga.se är inte en mötesplats för besökare att ventilera personliga frustrationer, eller gorma om frågor. Vi är en gemenskap av människor med olika uppfattningar, åsikter och bakgrunder, så var respektfull och håll hatiska kommentarer borta från Fråga.se.

 • Chatta eller kommunicera på annat sätt som bryter fråga-och-svara formatet

  Fråga.se Mötesplats handlar om människor som delar sin kunskap. Med detta mantra i åtanke ber vi att du följer fråga och svara formatet när de deltar i Fråga.se, och avstå från att ”chatta” med en annan medlem eller på annat sätt bryta emot Fråga.se riktlinjer och villkor. Läs mer om fråga och svara formatet och information om att chatta på Fråga.se

 • Vara elak eller oanständig

  Eftersom barn så unga som 13 får delta i Fråga.se, är sexuellt, vulgärt språk och bilder inte välkomna på mötesplatsen. Vi välkomnar heller inte stridslystnad, förolämpningar, nedsättande och stötande tal.

 • Utnyttja mötesplatsen

  Fråga.se är en mötesplats där man kan lära sig nya saker, studera och få kunskap, inte fler kunder, sidvisningar, eller dejter. Om du har flera års erfarenhet av något, har en speciell hobby, äger ett eget företag, är det OK att dela med en länk, blogg eller e-postadress så länge den är håller sig till ämnet. Men det är inte OK att skicka länkar som inte är relaterade till ämnet eller tydligt är avsedda endast för att vädja till andra för personlig eller ekonomisk vinning. Det är även förbjudet att vädja till andra med att te.x. ”Vill du lägga till mig som kontakt?” eller att intrigera människor.

 • Fuska

  Vårt poängsystem är tänkt att belöna mötesplatsens medlemmar för att dela frågor och svar, så att skapa flera konton eller publicera innehåll för det enda syftet att få poäng eller vädja till andra för poäng är inte tillåtet. Att posta ett slumpmässigt svar på en fråga i ett försök att vara först med att svara, eller kopiera och klistra in andra medlemmars svar, är också former av fusk.

 • Bryta mot lagen

  Medlemmar på Fråga.se står inte över lagen, så posta så inte något som bryter mot lagarna i ditt land, kommun, provins eller stad. Försök inte att lura människor att dela sin personliga information, stjäla något (som upphovsrätt eller varumärkesmaterial), eller bryta sig in platser som där du inte bör vara. Du får inte hota, trakassera, imitera, skada andra eller invadera andra människors privatliv.

  Fråga.se rapporterar alla former av brott till polisen.

 • Uppsåtligt beteende

  Posta inte länkar till webbplatser som innehåller virus eller skadliga program.

 • Missbruka svar

  Skapa inte flera konton för att fiska eller på annat sätt bryta Fråga.se riktlinjer eller användarvillkor. Lägg inte upp saker som är obegripliga eller i fel språk, och posta inte samma fråga flera gånger. Mötesplatsen är beroende av dig att anmäla missbruk och att du betygsätter frågor och svar, så att använda någon av dessa funktioner med syftet att missbruka eller utnyttja mötesplatsen, är inte tillåtet.

 • Skadligt beteende

  Var ansvarsfull och förvanska inte dig själv, genom att ange falska referenser eller expertiser eller ge råd på ett sätt som kan orsaka någon skada. Hetsa inte eller förespråka våld eller skadliga metoder.

Inaktivitet, felstavning och redigering

Mötesplatsen Fråga.se är beroende av dig som medlem att vara aktiv gällande dina frågor och svar.

 • Bästa svaret

  Om du ställt en fråga och fått bra svar, utan att utse att bästa svar, kan en administratör ange ett svar som det bästa utan att meddela dig om detta, om du under en längre perioden inte utsett något. Du kan när som helst utse att annat svar som bäst, då ersätter du det tidigare svaret.

 • Fel kategori

  Det är viktigt att du utser en passade kategori för ditt svar. Detta för att underlätta för dig att få det bästa möjliga svar, men även för våra medlemmar och besökare att kunna hitta din frågar och eventuella svar. Om det finns en bättre kategori kan en administratör ersätta den angivna, utan att meddela dig om detta.

 • Ämnen, taggar och hashtags

  Ämnen, taggar och hashtags är verktyg som gör det lättare för våra medlemmar och besökare att hitta din fråga och svar. Därför är det viktigt att du anger korrekta taggar. Om det finns bättre ämnen, taggar eller hashtags kan en administratör lägga till dessa eller ta bort felaktiga, utan att meddela dig om detta.

Blev din fråga, svar eller kommentar borttaget av en administratör?

Lär dig vad det innebär, och hur du kan undvika den här typen av brott i framtiden.

Människor som delar kunskap

Fråga.se Mötesplats handlar om människor som delar sin kunskap. Med detta mantra i åtanke ber vi att du följer fråga och svara formatet när du deltar i Fråga.se, och avstå från att ”chatta” med en annan medlem eller på annat sätt bryta emot Fråga.se riktlinjer och villkor.

Här är några exempel:

 • Hur (är du, gammal är du, var din dag, mår alla i dag)?
 • Vad gör du / vad är det jag (gör, tänker på)?
 • Gissa min / kan du gissa min / vad är din (ålder, kön, vikt, födelsedag, plats)?
 • Som är från … / Vem spelar … här / Vem vill chatta?
 • Gillar du min (profilbild, webbplats, dikt)?

Ta en titt på vår riktlinjer för mötesplatsen, för en mer detaljerad beskrivning.

Fråga och svara-formatet

Vi ber att Fråga.se medlemmar följer fråga-och-svara formatet, eftersom Fråga.se är en fråga-och-svara mötesplats. Det innebär att när du ställer en fråga, måste den skrivas i form av en fråga. När du besvara en fråga, måste den försöka besvara den fråga som ställts.

 • Det är möjligt att en fråga kan betraktas som ”spam” , även om det är korrekt formaterad. Undvik att lägga upp frågor som är mer om att förklara dina åsikter än att söka kunskap.
 • När du postar skämt eller gåtor, ska du formatera det på rätt sätt. En vits eller en rolig historia som slutar i en ”slutknorr” är inte en fråga, och är därför en överträdelse. Skämt och gåtor som inkluderar en slutknorr är ok om det finns ett kunskapssökande syfte för frågan. Se till att skämtet i sig inte bryter mot andra delar av riktlinjerna.
 • ”Fyll i det tomma” eller ”frågeports”-frågor anses inte vara frågor och anses som en överträdelse mot fråga-och-svara formatet.
 • ”Ja” eller ”nej” svar är OK , men bara om frågan kräver ett ”ja” eller ”nej” svar.

Var uppmärksam att en administratör kan när som helst ta bort din fråga, svar eller kommentera, om du bryter mot Fråga.se riktlinjer.

Orsaker till borttagna frågor, svar eller kommentarer

Ditt innehåll kan tas bort av flera skäl:

 • Fråga.se eller medlemmarna av mötesplatsen har bestämt att ditt innehåll strider mot Fråga.se riktlinjer för mötesplatsen eller medlemsvillkor.
 • Ditt svar eller kommentar följer inte fråga och svara-formatet. Fråga.se är inte en mötesplats för att chatta. På Fråga.se delar man kunskap, erfarenheter och insikter. Läs mer om att chatta på Fråga.se här.
 • Din fråga var en dubblett. Om din fråga har ställts tidigare, samtidigt som den är väl formulerad, kan en administratör välja att ta bort din fråga då den ses som överflöd. Därför är det viktigt att du använder vår sökfunktion innan du ställer en ny fråga.
 • Frågan togs bort, vilket leder till att alla tillhörande kommentarer och svar också tas bort”.
  Fråga.se förbehåller sig rätten att ta bort innehåll som vi bedömer vara olämpligt och / eller strider mot Fråga.se riktlinjer eller villkor.

Ytterligare information:

Om ditt innehåll tas bort, skickar vi ett meddelande via e-post som talar om att mötesplatsen Fråga.se har tagit bort ditt innehåll. Notera att Fråga.se kan när som helst redigera din fråga, svar eller kommentar.

I vissa fall kan en administratör, efter noga granskning, godkänna din kommentar. Då kommmer du att får ett meddelande om det via e-post, och du kommer få dina förlorade poäng återställda.